Nasi Ayam Mak N

 

nasiayam0111.jpg

Nasi Ayam Mak N
Sumber dr blog koleksi resepiku

Bahan Perap untuk Ayam (semuanya diagak-agak saja
Paprika
Serbuk Bawang Putih
Gula dan madu
kicap cair masin
garam (sikit aje)- sebab kicap dah masin
minyak bijan
5-spice powder (optional)

Perap selama lebih kurang 30 minit dan kemudian digoreng. Boleh juga dipanggang di dalam oven jika nak healthy punya version.

Bahan Untuk Nasi Ayam

Kisar lada putih, halia dan bawang besar (agak-agak aje)
setengah biji bawang besar kuning ( yellow onion)
setengah cawan mentega

2 kiub perasa ayam ( knorr atau maggie)
3-4 helai daun pandan.
5 camt garam (atau agak-agak)
1 camt ajinomoto
serbuk kunyit (sikit aje untuk kasi warna kuning sedikit)
Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan goreng bahan-bahan di atas.

2. Basuh nasi dahulu dan setelah di sukat masukkan bahan gorengan di atas bersama nasi tadi dan dikacau sedikit.

3. masukkan bahan yang selebihnya seperti serbuk kunyit dan lain-lain di atas.


Sos Nasi Ayam

1-2 cawan soya sos (agak-agak)
1/4 cawan sos tiram
1/4 cawan kicap hitam pekat
1 camt ajinomoto
2 camB gula
garlic + ginger (dalam 1 camt of each).
black pepper + garam (secukup rasa)

Sos Cili Nasi Ayam

5 cawan cili kering ( yang dah di jerang dan disejukkan semalaman)
1 cawan kicap (kicap masin)
1-2 sudu besar bawang putih (yang dah siap di potong)
1-2 sudu besar halia
garam dan gula secukup rasa.

Sup Nasi Ayam

2 kiub perasa ayam
@ guna chicken broth (boleh rebus ayam dan airnya boleh dibuat sup)
Air – 5-10 cawan (agak-agak) dan rasa ikut sedap
Daun bawang.

Bahan Hiasan Sebelum Menghidang Atas Pinggan

– Hirisan potongan timun
– Hirisan Buah Tomota
– Daun Salad
– Potongan Daun Bawang
– Bawang Goreng ( yang ditaburkan di atas nasi).

TIPS
CARA MEMBUAT NASI AYAM YANG LEMBUT

Macammana nak buat nasi ayam supaya nasinya tidak kembang seakan lembut; walaupun air sup yang saya masukkan sedikit sahaja.

Nasi Ayam yg cukup sedap hendaklah dicampur dengan beras wangi. Jika menggunakan 300 g beras biasa, campur dengan 150 g beras wangi kerana ini akan mengharumkan lagi nasi tersebut. Secara amnya, gunakan hanya 800 ml cecair (sebagai contoh, 600 ml air + 200 ml air rebusan ayam) untuk memasak dan jangan terlalu dikacau kerana butir beras akan hancur dan nasi tidak cantik.

Boleh juga gantikan air rebusan/stok tadi dengan 2 camb stok pekat ayam (di dalam botol). Pastikan juga campuran bawang ditumis hingga wangi kemudian asingkan minyaknya. Beras di’goreng’ dengan bawang tadi hingga kering airnya sebelum memasukkan cecair dan dimasak seperti biasa (di dalam electric rice cooker). Bila nasi masak, barulah dicampur kembali dengan minyak gorengan bawang tadi.

BAGAIMANA MEWANGIKAN NASI AYAM?

Kenapa ada sesetengah nasi ayam ada bau wangi pada nasinya seperti ada margerine di dalamnya. Masa bila hendak diletak, ketika menumis ker atau semasa memasak nasi? Dan how to get those gula karamel pada ayam. bagaimana nak mendapatkan gula karamel?

Gunakan separuh minyak dan separuh lagi marjerin ketika hendak menumis bahan kisar untuk nasi ayam. Gula karamel yg anda maksudkan itu sebenarnya adalah madu yg dicampur dengan sedikit kicap manis serta minyak bijan dan dilumur pada badan ayam dan dibiar seketika sebelum menggorengnya dalam minyak yg banyak (goreng terendam).

GULA KARAMEL

(untuk Caramel Custard dsbnya)
75 g gula kaster
120 ml air

Jerang kedua-dua bahan dalam periuk non-stick hingga gula larut. Kacau sekali-sekala hingga campuran menjadi keperangan kemudian angkat dan tuang ke dalam bekas. Jika dibiar terlalu lama, ia akan pahit (kerana kepanasan periuk).

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

NASI AYAM

Bahan
1. 2 ekor ayam (quartered), kaki, leher dan giblets dibersihkan, potong
kecil.
2. 8 cawan beras panjang, dibasuh dan toskan
3. 3 liter air (tambah kemudian jika perlu)
4. 2 labu bawang putih, ditumbuk (bahagi 5)
5. 10 ulas bawang merah, ditumbuk (bahagi 2)
6. 1 biji bawang besar, dimayang
7. 3 inci halia, ditumbuk (bahagi 3)
8. 10 biji buah pelaga (bahagi 2)
9. 1 bungkus rempah sup Adabi (make into paste)
10. 1½ cawan kicap manis
11. 1 cawan sos tiram
12. ½ cawan sos tomato
13. 1½ cawan sos cili
14. 1½ sudu makan cuka/ 3 sudu makan jus limau kasturi (bahagi 2)
15. 10 tangkai cili kering, direbus dan kisar
16. 5 biji cili merah, digoreng sebentar hingga pecah kulit dan ditumbuk
17. Minyak yang banyak untuk deep fry ayam dll.
18. Gula dan garam
19. 2 batang timun, dihiris bulat
20. 5 biji tomato, dihiris bulat
21. ½ pokok daun salad, disiat kecil.
22. Bawang goreng
23. Daun saderi dan daun bawang dimayang halus.

Cara
1. Pijarkan 2 sudu makan minyak
2. Tumiskan 1 bhg bawang putih, 1 bhg halia, 1 dan bawang besar
sehingga naik bau
3. Masukkan 1 bhg buah pelaga
4. Masukkan rempah sup dan biarkan sehingga pecah minyak
5. Masukkan air dan biarkan mendidih, masukkan garam dan gula (lebihkan
masinnya sedikit)
6. Apabila mendidih masukkan ayam (jika tidak muat boleh masukkan 4 bhg
dahulu dan biarkan selama 10 minit dan keluarkan, kemudian masukkan yang
selebihnya). Ayam hendaklah dibiarkan didalam air mendidih selama 10 minit.
Keluarkan dan toskan. (Bahagian ayam yang dipotong kecil i.e. kaki, leher, tidak
perlu dikeluarkan).
7. Tambahkan air jika perlu dan didihkan sup selama 5 minit. Tutup api
dan biarkan sejuk
8. Campurkan kicap, sos tiram dan sos cili dan perapkan ayam yang telah
direbus selama satu jam

Untuk Nasi

9. Pijarkan 3 sudu minyak didalam kuali
10. Tumiskan 1 bhg. buah pelaga (yang dipecah-pecahkan), 1 bhg bawang
putih, 1 bhg halia dan 1 bhg bawang merah hingga naik bau.
11. Masukkan gula dan garam secukup rasa
12. Masukkan beras dan goreng rata. (sehingga putih keseluruhannya).
Ketepikan dan sejukkan

Back to the Ayam
13. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali yang dalam dan goreng
ayam yang sudah diperap. Goreng sehingga garing, balikkan dan goreng sebelah
lagi sehingga garing permukaannya. Angkat dan toskan minyak

Back to Nasi
14. Sementara itu, masukkan beras yang sudah digoreng dan disejukkan, ke
dalam periuk nasi dan sukat air (gunakan stok ayam yang telah disejukkan, No.
7), anggaran 1 cawan beras: 1½ cawan stok. Sesuaikan air ikut suka. Masak
seperti biasa.

15. Untuk membuat sos cilinya, pijarkan 2 sudu makan minyak goreng ayam
tadi, tumiskan 1 bhg halia & 2 bhg bawang putih. Masukkan cili kering & cili
merah dan goreng hingga pecah minyak. Masukkan sos tomato, 1 sudu cuka dan 1
cawan stok ayam, 2 sudu makan gula dan sedikit garam. Biarkan mendidih dan renih
sehingga pekat sedikit. Tutup api dan ketepikan.

16. Untuk menyediakan kuah kicapnya, pijarkan satu sudu makan minyak
goreng ayam, masukkan campuran kicap lebihan perapan ayam (tambah kicap jika
perlu) dan 1 cawan stok ayam, didihkan. Tutup api dan ketepikan.

17. Potong ayam yang telah digoreng kepada beberapa bhgn. kecil.
18. Panaskan lebihan stok ayam (tambah air, garam & gula jika perlu).

Untuk menghidang
1. Masukkan nasi ke dalam pinggan, taburkan bawang goreng & daun saderi
& daun bawang
2. Susun daun salad, hirisan timun dan tomato di dalam side plate.
Susunkan satu bahagian ayam (yang telah dipotong) diatasnya. Curahkan dua sudu
makan kuah kicap dan dua sudu makan sos cili keatas ayam
3. Masukkan sup ke dalam mangkuk sup dan taburkan bawang goreng & daun
saderi & daun bawang

***Kalau untuk Nasi Ayam Madu, tambahkan 4 camca besar madu dalam bahan perapan
ayam, sebelum digoreng. Tapi hati-hati, api jangan terlalu besar, ayam cepat
hangus because of the sucrose dalam madu tu ye…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: